четвртак, 12. јануар 2017.

4 načina za održavanje medjurednog prostora u malinjaku


 




U održavanju malinjaka pored rednog prostora, veoma je bitno i posvetiti se održavanju medjurednog prostora. Da bi mogli očekivati veliki prinos, malinjak mora biti "uredan".

                                Zašto?

Trava u medjurednom prostoru
Slika 1
Malini moramo omogućiti da ima hrane na raspolaganju i da bude zdrava. Pored toga što ćemo joj dati hranu, moramo kontrolisati porast drugih biljaka u malinjaku. Trava i korovske biljke ne samo da uzimaju hranljive materije iz zemljišta, već su idealna podloga za razne insekte, takođe stvaraju uslove za razvoj nekih oboljenja maline npr. didimele. 
   Redni prostor se obrađuje ručno, okopavanjem i  plevljenjem. Okopavanje se ne preporučuje samo prve godine podizanja zasada zbog mogucnosti oštećenja izdanaka koji još nisu izbili iz zemlje.

              Kako održavati međuredni prostor u malinjaku ?


 Od ova 4 načina isprobala sam 3, poslednji je u planu koliko vec naredne godine.

1. Zatravljen medjuredni prostor (slika 1) je najzastupljeniji u Srbiji. Prostor izmedju redova se održava redovnim košenjem trimerom ili nekom drugom kosačicom. Jako dobra varijanta je kosačica za parkove, s njom samo kosite dok je niža trava. Ovu meru redovno sprovodi veliki broj poljoprivrednika do berbe plodova, a potom malinjak ostavlja na milost i nemilost travi i korovu.    Imajuci u vidu da samo zdrava biljka može dati svoj maksimum,dolazimo do zaključka da se neke navike moraju menjati.
Međuredni prostor malinjaka
Slika 2

2. Freziran medjuredni prostor (Slika 2) se takodje često primenjuje i kod ovog načina obrade malina daje najveći prinos. Ovaj način treba primeniti bar 2-3 puta pre berbe. Prvo freziranje je idealno uraditi odmah nakon unošenja stajnjaka i mineralnih djubriva i ono treba da bude na dubini oko 7 cm. Svako naredno freziranje treba izvoditi pliće da se izbegne gubljenje vlage iz zemljišta.
 Obratite pažnju na to kada u vašem kraju kreće berba, kako ne bi sebe doveli u situaciju da maline ukoliko padne kiša ,berete po blatu.
   Posle berbe ne morate frezirati, dovoljno je košenje. U obradi medjurednog prostora  pored freze, možete koristiti podrivač i tarup. Tarup je praktičan posle berbe kada izmedju redova možete ostaviti isečene,stare maline, koje ćete s njim usitniti (ovo raditi samo ako su maline zdrave).

3. Upotreba herbicida u medjurednom prostoru (slika 3 ). Ovu meru koristiti samo kada nemate drugi izbor i kada u malinjaku imate korov koji ne možete uništiti mehaničkim putem!!!
Hemijska sredstva mogu delovati negativno i na malinu, zbog toga ih koristite veoma oprezno poštujući uputstvo, posebno način i vreme primene kao i dozu.
 Na slici 3 je herbicid korišćen pre kretanja vegetacije, ali sa njihovom primenom tokom vegetacije se mora biti vrlo oprezan posebno ako se koriste preparati ( totali ) koji deluju na uskolisne i širokolisne korove. Malina je širokolisna, tako da možete uništiti i malinjak !!!
 O detaljnoj upotrebi herbicida ću pisati u nekom od narednih postova.

Održavanje medjurednog prostora u malinjaku
Slika 3
4. Zastiranje medjurednog prostora sejanom travom. Ovaj način održavanja malinjaka koristi mali broj ljudi, pojedinci. Ja ih lično nisam upoznala, pa ću izneti samo svoje mišljenje o ovim smešama trava.
 Postoji više vrsta ovih smeša, a u nekim poljoprivrednim apotekama možete i sami tražiti koju kombinaciju trava želite.
 U sastav smeše ulaze razne biljke kao što su: crveni vijuk, engleski ljulj, bela detelina...
 Cilj ovih trava je da sprečavaju eroziju tla, suzbijaju korov, poboljšavaju fizička i hemijska svojstva zemljišta...
 A ja bih dodala da nisko rastu tako da su idealne za malinjak.


Na vama je da odlučite šta vam najviše odgovara...




Autor teksta: ZVRCKO , gajenjemaline.blogspot.rs